Ads 468x60px

Pages

YİNE AŞURE YAPTIM:)

Aşure İçin Gerekli Malzemeler

500 gram aşurelik buğday
1 çay bardağı gülsuyu
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı kavrulmuş ceviz
2 su bardağı süt
1 çay bardağı kuş üzümü
1 su bardağı kuru fasulye
1 kg tozşeker
1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
1 çay bardağı kavrulmuş susam


Mevsimine göre nar yada  üzüm
1 su bardağı kuru incir
Tarçın
1 su bardağı kayısı
3 çorba kaşığı dolma fıstığı
1 çay bardağı pirinç

Aşurenin Yapılışı

Aşureye başlamadan önce buğdayı ayıklayıp, geceden bol su ile ıslatınız. Ardından fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatarak birgün sonrası için ayrı ayrı haşlayınız.Ama ben genelde fasulye ile nohutu tefal clipsoda 20 dakika aynı anda haşlasam yetiyor. Bir tencereye buğdaylar ile birlikte buğdayların yaklaşık iki misli kadar su koyunuz. Sonra ağır ateşte hiç karıştırmadan buğdaylar iyice yumuşayıp, keşkek kıvamına gelene  kadar pişiriniz. yine buğdayı clipsoda 1,5 saat haşlasanız yeterlidir.Sonra buğdaya daha önceden haşlatıp hazırladığınız nohutu, fasulyeyi ve pirinci ilave edip, iyice pişiriniz. Şekeri, sütü ve gül suyunu da ekleyip 10 dakika daha kaynatınız. Ayrı ayrı  kayısı, incir ve üzümü sırası ile ilave edip üzümler şişinceye kadar pişiriniz.
Suyunu istediğinize döre ilave edipayarlayabilirsiniz.. Tatlıyı ateşten alıp, kâselere boşaltınız. Soğuduktan sonra üzerlerine tarçın nar, ceviz, dolmalık fıstık ve susam ile süsleyerek ikram ediniz.

Ramazan ayında bir gece saat 11 de başlayıp 3 te aşuremi hazır edip sahurda ikram etmiştim. ertesi gün iftara da tatlım hazır olmuştu... vaktim olsa bayramda da yapmak isterdim ama olmadı.... Anlattığımız kadarda zahmetli değil aslında malzemeyi azaltarak ara ara da yapmak istiyorum bundan sonra...

HERKESE AFİYET OLSUN....

tiramisu



Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema için;

2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peynir

üstüne serpmek için;
yeterince kakao

Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme

Yapılışı:

Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedilillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletirlirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ve süsleme şekeri ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)

AFİYET OLSUN!


Bayram geldi çattı. geleneksel bayram tatlılarından farklı bir  tatlı yayınlamak istedim. Bayramda didimdeyiz her zamanki gibi... Ama bayram havası yok sahil kenarlarında ... Herkes gibi içimden geldi NERDE O ESKİ BAYRAMLAR....demek.....

Her neyse Herkesin Ramazan bayramı mübarek  olsun.... Ailesi ile sağlıklı mutlu huzurlu bayramlar diliyorum....

Birde ufak bir hatırlatmam olacak PAZAR FİLESİNE DÖNÜŞETKİNLİĞİNE KATILIMLARINIZI bekliyorm.....




PAZAR FİLESİNE DÖNÜŞ ETKİNLİĞİ


Etrafınıza bir bakın! Heryer poşet atıklarıyla dolu. Evimizde dahi bir sürü poşet var. Marketlerden fazla fazla poşet alıyoruz. Sağlam kalanını çöp torbası yapmak için. En ufak bir ıvır zıvır, kitap, toka için dahi poşetlerle donatıyoruz ellerimizi. Bu poşetler geri dönüşüm maliyeti yüksek olduğu için sürekli yeniden üretiliyorlar, ve her an hayatımızdalar. Peki hiç düşündük mü bu poşetlere noluyor? Doğada çöp olarak birikiyorlar, ve yok olmaları 400 yıl sürüyor. Her birimiz poşet kullanımımızı azaltarak bu gidişatı durdurabiliriz.
Türkiye’de 5 kişiden biri naylon poşet yerine alışverişlerinde bez torba kullansa, bir nesil boyunca ülkemiz 31 milyar 46 milyon 400 bin naylon poşetten kurtulacak.
Çünkü, bez torba kullanmak, bir kişi için haftada 6, ayda 24, yılda 288, yaşam boyunca ise 22 bin 176 plastik poşeti kullanmamızı engelliyor
kaynak:
http://pazarfilesi.blogspot.com/
 
Evet doğaya bir destek de biz verelim özellikle mutfak alışverişimizi yapan biz bayanlar bu gidişata dur diyelim... Pazar filesi ve kumaş torbalarımızı kullanalım. Ayrıca bunu bir etkinlik haline getirmek istiyorum...
Naylon poşet yerine kullandığınız pazar filesi kumaş poşet yada şu marketlerden verilen geri dönüşümlü torbalardan kullananlar fotoğraflayarak  sitesinde yayınlayanlar ve etkinliğimize  gönderdiklerini yazanlar arasında yapacağım çekilişte 3 kişiye kurdela nakışlı kokoş bir alışveriş çantası hediye etmek istiyorum....Yalnız hediye çantamızın fotorafı şu anda yok en kısa zamanda sizinle paylaşacağım......
 
EVET Ramazan sonu itibari ile bu etkinliğimizi (şimdi karar verdim:)) başlatıyorum. Yanlış anlaşılmasın poşet kullanmaya devam edeceğiz o etkinliğin sonu yok fakat kullananlar arasında yapacağımız çekiliş için fotoğraf gönderme  30 Eylül itibari ile sona erecektir....
 
Çoğu Ülke bunu naylon poşet kullanımını yasaklayarak yada çok yüksek vergi uygulayarak  bez torba kullanımını yaygınlaştırıyor... Ukraynaya gittğimde Tema vakfına ait bez torbayı tesadüfen çantamda taşıyordum.Bir markete girdik 1.5 litreli su cips ve kola almıştık adam bizE poşet vermedi çok şaşırdık. Çantamdan bez torbayı çıkarınca eşim çok şaşırmış ve daha yapacağımız alışverişleri düşününce çok mutlu olmuştu.Yolculuk boyunca bez torbamdan hiç ayrılmamıştı.Geldiğimde araştırma yaptığımda anladım ki çoğu ülkede ya yasak yada kullanımın sınırlı....

HAYDİ NAYLON POŞETE HAYIR DİYELİM..

.ETKİNLİK ŞARTLARI:

Etkinliği blogunuzda duyurmak.
Etkinlik amblemini sitenizin kenarına eklemek.(yani yukarıdaki fotoğrafı bloga link vererek eklemek)
Bir de bez torba kullandığınıza dair içi dolu bez torbalarınızın fotoğraflarının linkini bana yorum olarak yollamak.....

FIRINDA İMAM BAYILDI


MALZEMELER

5 adet patlıcan
5 adet biber
sıvıyağ tuz
4 adet domates
7-8 diş sarımsak
1 adet soğan

YAPILIŞI;

  • Önce patlıcanlar halka halka doğranıp tuzlu suda bir müddet bekletilir. sudan suyu sıkılp çıkarıldıktan sonra sıvıyağda kızartılır.
  • sonra bir tencereye az bir sıvı yağda küp doğranmış soğanlar pembeleşene kadar kızartılır daha sonra küp doğranmış domatesler eklenir.
  • bir müddet domatesler pişirildikten sonra borcama dizilen patlıcanların üzerine domates sosu dökülür.
  • en üstüne kesilmiş biberler dizilir ve sarımsaklar doğranır.
  • önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 15 -20 dakikada pişirilir...
Geçenlerde bir iftar davetimde yapmıştım herkes çok beğendi buralarda sık yaptığımız bir zeytinyağlıdır....

HERKESE AFİYET OLSUN

DOMATES ÇORBASI

Bunlarda çıtır ekmeklerim.... ekmek makinasında yaptığım ekmekleri önce dilimleyip sonra kare kare kestim ve tekrar fırında kızarttım...  çorbaların üzerine harika bir aperatif oluyor.... tavsiye ederim....


Bu da Kızımın en sevdiği çorba olur kendileri... bayılıyor bi domates çorbasına bi şehriye çorbasına.... Babası da tam tersi hiç sevmez çorbayı.... hemen karnını doyurduğu için yemeklere yer kalmadığını iddia ediyor kendileri:))
her neyse yakınmakla bitmez bizdeki yemek maceraları fazle konuşmadan geçelim Domates çorbamıza

MALZEMELER:
4 adet domates
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı salça
biraz tuz
biraz kaşar...
1 kaşık tereyağ
1 kaşık sıvıyağ

önce tereyağ ve sıvıyağda az biraz pembeleşene kadar unu biraz kavurduktan sonra rendelenmiş domateslerimizi salça ve kırmızı biberimizi koyarak bir miktar pişiriyoruz. daha sonra 4 su bardağı suyu ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz.... dilerseniz servis sırasında rende kaşar ekleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...

SEMİZOTLU YOĞURT ÇORBASI



MALZEMELER:
1 demet semizotu
1 çay bardağı pirinç
5 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
tuz ,kuru nane,pul biber
1 çorba kaşığı un

YAPILIŞI:

Semizotunu yıkayıp ince bir şekilde doğrayın, pirinç ve semizotunu haşlayın. Bu sırada yoğurdu koyu bir ayran kıvamına getirip bir çorba kaşığı un ile karıştırın. haşladığımız pirinç ve  semizotunun içine koyarak kısık ateşte karıştırarak kaynayana kadar pişirin. kuru nane ve pul biberi kızgın tereyağda yakıp üzerine gezdirdiktinden sonra çorbanız servise servise hazır....
 AFİYET OLSUN

MISIRLI ROKA SALATASI

İstediğiniz kadar rokayı ykayıp doğrayarak bir servis kabına alın. üzerine sadece konserve mısır ve doğranmış siyah zeytin ilave edin. sonra bir kasede 2 tatlı kaşığı hardal ,1 çay kaşığı tuz,1 çorba kaşığı zeytin yağı, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi,1 çorba kaşığı süt ile karıştırarak sosu üzerine gezdirin....çok güzel bir salata elde edeceksiniz....
HERKESE AFİYET OLSUN......

MANTAR GRATEN

 Malzemeler: - 400 gr. kültür mantarı - 50 gr. kaşar peyniri - 2 su bardağı su - 1 adet limon - tuz, karabiber Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine su ve 1 limonun suyu konulur. Mantarların herbiri, bıçakla dip kısımlarından şişkin kısımlarına doğru olmak üzere zarları soyularak temizlenir ve güzelce yıkanır. (Mantarı ovarak yıkamak çok önemli, çünkü tamamen gübre içerisinde yetişiyorlar.) Mantarlar saplarını kesmeden ve parçalara ayırmadan bütün olarak tencere içerisine atılır ve su sapsarı olup fazlalaşana, mantarlar da suyunu kaybedip küçülene kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar haşlanır. (Yarım kiloya yakın olmasına aldanmayın, haşlanınca bir avuç kalıyorlar.) Suyu süzülüp fırın kabına alındıktan sonra üzerine tuz ve karabiber dökülerek harmanlanır ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirlerek fırına verilir. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Tarifte hiç yağ yok farkındayım, ben bu tarifte hiç yağ kullanmıyorum.)


ÇUBUK TURŞUSU

Eşimin memleketi Ankara Çubuktan yeni gelen meşhur çubuk turşusu... ilk dördüğümde normal salatalıktan turşu kurmuşlar nasıl çıtır çıtır olmuş demiştim... bizde hep üzeri dikenli olan turşu salatalığından kurulur. Ama sonra bir tadına bakınca diğer salatalığa göre daha lezzetli olduğunu gördük... şimdi her seferinde bolca istiyoruz gidenlerden.... Buradanda bi tanıtayım istedim.....

ÇEMENLİ VE LABNELİ EKMEKLER...


Kahvaltılık Çemen için malzemeler
•1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
•1 çorba kaşığı galeta unu
•2 çorba kaşığı zeytinyağı
•2 çorba kaşığı beyaz peynir
•1 tatlı kaşığı kekik
•Yarım çay kaşığı karabiber
•Yarım çay kaşığı kimyon
•2 diş sarımsak
•2 çorba kaşığı ceviz

Kahvaltılık Çemen yemek tarifi

Sarımsakları ince kıyın ve bir hazırlama kabının içine sırasıyla sarımsakları, beyaz peyniri, salçayı, galeta ununu, cevizi, zeytinyağını ve tüm baharatlaı ilave edip hepsini karışrırın.
 

YOĞURTLU SEMİZOTU KAVURMASI

Çok sevdiğim ve çok basit bir yemek.... semizotunu güzelce yıkayıp, ufak ufak doğrayarak 2 kaşık yağda kavuruyorum.10-15 dk içerisinde pişmiş şekilde hazır... Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt  ve nane pul biber ile servis ediyorum. Ayrıca çok harika bir diyet yemeği oluyor.... zaten Ramazan boyunca kilo almasamda kilo kaybımda olmadığı için yeterince üzüntülüyüm.... böyle hafif iftarlarla Ramazanı kilo almadan tamamlarım umarım....

HERKESE AFİYET OLSUN....

SAFRANLI TAVUKLU PİLAV

Önce pirinçler nişastası çıkana kadar yıkanır. Pirinçler sıcak ve tuzlu suda en az 10- 15 dakika bekletilir. Tencereye sıvı yağ koyulur ,yağ kızdığında önce 10 dakika kadar tavuk sotelenir daha sonra pirinç eklenir.
 Sürekli karıştırılır. 
 Pirinçler birbirinden ayrılana kadar kavrulur. Sonra su tuz ve bir tatlı kaşığı safran eklenir.
 Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Pirinçlerin suyunu çektiği gözlemlendiğinde tencere ocaktan alınır ve demlemeye bırakılır.üzerine bir parça tereyağ bu sırada konabilir.Böylece tereyağın lezzeti daha iyi hissedilir. 15-20 dakika sonra kapak açılıp pilav karıştırılarak servis yapılır.
 Afiyet olsun.

KAŞARLI PİZZA

Malzemeler :
3 su b.un
Yarım p.yaşmaya
1 tatlı k.tuz
3 çorba k.zeytinyağı
Aldığı kadar ılık su

◦Sosu İçin
1 çorba k.domates salçası
1 tutam taze kekik
4 çorba k.zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Su

■Üzeri İçin
Sosis
sucuk
Çeri domates
Mısır
Kaşar peynir
Mantar

Hazırlanışı
Pizzanın hamuru için karıştırma kabına 3 su bardağı unu alın.Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Unun ortasına havuz açın ve içine yarım paket yaşmaya ilave edin. Mayanın üzerine ılık su ilave edin. İlk önce mayayı eritin.
Daha sonra unu da karıştırarak hamuru yoğurun. Hamuru 2 bezeye bölün. Her bezeyi merdane ile açın. Fırın tepsisine pizza hamurlarını alın.Üzerine sosu dökün.
Üzerine kaşar peynir rendesi,üzerine mısır taneleri, çeri domates ilave edin. Diğer pizza hamuruna da sos kaşar peynir rendesi, tane mısır, çeri domates ve salam ilave edin. Pizza hamurlarını mayalandırın. Önceden ısıtılmış olan 190 derecelik fıırnda pişirin. yalnız piştikten sonra yumuşak olması için sıcakken üzerine bir tepsi kapatıp dinlendirirsek yumuşacık bi pizzamız olur....

Sahur vaktinde aynı anda pizza yayınladığım blog arkadaşım pelinchef.com a muhakkak uğrayın çünkü pizza konusunda harika bir sunum yapmış...

HERKESE AFİYET OLSUN

KARADUTLU KEK

KARADUTLU KEK

1 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
ve kara dut (yazdan dondurulmuş)
üzerine glazür....

önce şekeri ve yumurtayı çırptım sonra dut hariç diğer malzemeleri koyup mikserde 5 dk çırptım.... sonra kalıbımı yağlayarak hamurun yarısını kalıbıma döktüm bir sıra donmuş heldeki dutları dizdim sonra bir kat daha hamuru dökünce en üzerinede dutlardan dizdim ve pişmeye bıraktım... 170 derecede....
soğuduktan sonra üerine mikrodalgada glazürü eritip döktüm.
Herkese afiyet olsun....

İFTARLIK SALAMLAR


Dünkü akşam menümüzün başlangıç tabağı ile başlayalım dedim.....
Hindi salamların içine azar bi telli kaşar koyulup kürdan batırıldı en üstüne de yeşil zeytinler konuldu... diğer susamlı lezzetimizde lor peynirli toplarımız....En basiti ile başlayalım tarifimize lor peynirine biraz zeytinyağı ekleyip( 1 çorba kaşığı kadar )şekil verilir sonra  karacaotu susam yada nane kırmızı bibere batırılır.
HERKESE AFİYET OLSUN....

FIRINDA SUCUKLU MAKARNA


Malzemelerimiz

1 paket makarna
2 adet domates
1 adet sarımsak
çeyrek kangal sucuk
3 çorba kaşığı yağ
1 çorba kaşığı un
1 çay bardağı kaşar
biraz tuz
yarım çay bardağı su

Yapılışı

Önce makarnayı haşlarız.haşladığımız makarnayı süzdükten sonra yağlanmış fırın kabına  dökeriz. Üzerine küçük doğranmış sucukları koyup biraz karıştırırız. Daha sonra küçük bir tencerede önce yağı sonra rendelenmiş domatesleri biraz kavururuz.ardından dövülmüş sarımsağı ve yarım çay bardağı su ilave ederek kaynamaya bırakırız kaydadıktan sonra 1 kaşık un ilave ederek sosumuzu hazır hale getiririz.
fırın kabındaki makarnamızın üzerine eşit şekilde dökeriz.en üstüne de rendelenmiş kaşarı serperez 180 derece fırında yarım saat daha pişiririz.

Makarnayı sanırım herkes sever hele fırında bi yarım saat dinlenmiş bir makarna gerçekten harika oluyor.tavsiye ederim.
Bugün ramazanımızın 14. günü neredeyse yarıladık.... şu kalan günlerimizi de eş dost ile mutlu iftarlarla geçirebilirsek ne mutlu bize....

HERKESE AFİYET OLSUN....

DOMATESLİ TARHANA ÇORBASI

Malzemeler
1 litre su
6 yemek kaşığı tarhana
1 adet domates
3 kaşık sıvı yağ
2 diş sarımsak
tuz
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı haşlanmış nohut

Yapılışı

önce tencereye yağ konur ve tarhana kavrulmaya başlanır biraz kavurduktan sonra salça, toz biber rendelernmiş domates eklenir ve bir çırpıcı yardımı ile çırparak su ilave edilir. bir taşım kaynadıktan sonra dövülmüş sarımsak tuz ve haşlanmış nohut ilave edilir ve memleketini özleyenler afiyetle yerler:))

Kimisi iş sebebi ile kimisi eş sebebi ile tüm memleket hasreti ,anne ,baba, kardeş hasreti çekenlere ve özellikle bu hasreti zorla çektirenlere gelsin bu tarifim...
Belki tarhana çorbasını içerken insafa gelipte karşısındaki masumu anlarlar.....

HERKESE AFİYET OLSUN....


TAVUKLU KARNIYARIK

Tavuklu karnıyarık malzemeleri
■5 adet patlıcan
■1 adet tavuk göğsü
■2-3 adet domates
■2-3 adet sivri biber (çarlıston da olabilir)
■1 büyük soğan
■Tuz
■Karabiber
■Nar ekşisi
■Kekik

Tavuklu karnıyarık tarifi

Patlıcanlar alacalı olarak soyulup,tuzlu suda bekletilir.Daha sonra sıvıyağda kızartılır.İçini hazırlamak için önce tavuk etini keskin bir bıçakla küp küp kesiyoruz.Tavaya zeytinyağı koyup içine tavuk parçalarını atıp 2 dakika harlı ateşte kavurun,içine yemeklik doğradıgımız soğanları koyup şoyle bir altus ettikten sonra önce tane kekik,nar ekşisi,karabiber ve tuz ilave edip 2dk.daha kavuruyoruz,ardından ince dogranmiş biberleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.Ardından kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmiş domatesleri ilave pişmeye bırakıyoruz.Piştikten sonra önceden  hazırladığımız patlıcanların ortalarını çatal yardimiyla açıp harcını koyuyoruz.Üzerine domatesle süsleyip salçalı su ilave ederek ocakta kapağı kapalı şekilde domatesler pişene kadar orta ateştepişirip sıcak olarak servis yapılır.Yaninda pilav ya da marul salatası olabilir.
 AFİYET OLSUN..

EŞİMDEN KALPŞEKİLLİ SUCUKLU YUMURTA


Eşim dün gece ben uyurken sahura kadar bilgisayarda takılınca beni kaldırmadan sahur için kahvaltı hazırlamış.
Bu da benim için yapılan kalpli sucuklu yumurtam paylaşmak istedim:))
İYİ SAHURLAR...

ARNAVUT CİĞERİ


MALZEMELERİMİZ
500 gr ciğer
4 çorba kaşığı un
Toz kırmızı biber
tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
maydanoz
1 baş soğan

Önce ciğerlerimizin zarları alınır ve küp şeklinde doğranır sonra un kırmızı biber tuz karışımına bulanır.sonra
kızdırılmış sıvı yağda kızartılır.bu kadar basit.... sonra sumaklı kırmızı soğan ve maydanoz ile servis edilir....
HERKESE AFİYET OLSUN.....


HURMA DOLMASI

Neredeyse bitirdik ramazanın üçte birini..... inşallah herkes hakkıyla eda edebiliyordur Ramazanı şerifi.....
Bu yazımda çok severek yediğim iftarlık hurma dolmasını yayınlıyorum.
Hurmaların çekirdeklerini çıkartıp içlerini çeyrek ceviz parçası ile doldurdum yerken herkes daha zevk alarak yedi ve çekirdek çıkmayınca şaşırdılar... Tavsiye ederim....
diğer tarfilerle görüşmek üzere.....

ONLAR AÇKEN YEMEK TARİFİ YAYINLAYAMADIM.... HAYDİ YARDIM İÇİN ELLER TELEFONLARA....

AFRİKA AÇLIK ÇEKİYOR



TÜRK KIZILAYI YARDIMA KOŞUYOR


HAYDİ TÜRKİYE! AFRİKA İÇİN İYİLİK KANDİLLERİNİ YAKALIM



Afrika’da, başta Somali olmak üzere, Etiyopya, Kenya, Eritre ve Cibuti'yi kasıp kavuran büyük kuraklık ve neticesindeki açlık, bir insanlık dramına dönüştü. Hayırsever halkımızın yardım elini dünyanın dört köşesine ulaştıran Türk Kızılayı, şimdi de Afrika’ya insani yardım ulaştırabilmek için bir kampanya başlattı.



Özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği yurtdışı insani yardım çalışmalarıyla, sadece ülkemizin değil uluslararası kamuoyunun da takdirini kazanan Türk Kızılayı, kuraklık ve açlığın pençesinde can çekişen Afrika’ya da duyarsız kalmadı.



İhtiyaca göre Afrika kıtasındaki yardım çalışmalarını sürekli olarak devam ettiren Türk Kızılayı, son dönemde yaşanan kuraklık ve neticesindeki açlık tehdidinin açtığı yaraları bir nebze olsun sarabilmek için yardım kampanyası başlatma kararı aldı. “Afrika Açlık Çekiyor Türk Kızılayı Yardıma Koşuyor Haydi Türkiye Afrika İçin İyilik Kandillerini Yakalım” sloganıyla yürütülen yardım kampanyası ile hayırsever halkımız, yardım ellini Afrika’ya uzatacak.



Ayni ve nakdi bağışlardan elde edilecek yardımlar, Türk Kızılayı tarafından uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde Afrika’daki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.



Nasıl Bağış Yapabilirsiniz?



Tüm bankalarda bulunan Türk Kızılayı bağış tahsilat sistemi ve bağış hesaplarına,



168 Türk Kızılayı ücretsiz danışma ve bağış hattından;



Türk Kızılayı internet sayfası üzerinden "Afrika İnsani Yardım" menüsünü kullanarak elektronik işlemle;



Tüm GSM operatörlerinde 2868 'e boş mesaj atarak bağışta bulunabilirsiniz.



Bağışlarınızın takibini web sitemizden bağış ekranı butonundan, bağışçı sorgulamadan T.C. kimlik numaranız veya bağışçı kodunuzu girerek takip edebilirsiniz.



Bağışlar ile ilgili daha fazla bilgi almak için; 0312 4302300/1463-1468-1464-1466





Almanya'dan bağışta bulunmak isteyen bağışçılarımız aşağıda belirtilen hesabı kullanabilirler.





Ziraat Bank International AG

Filiale Frankfurt

KONTO NO 1080000001

BLZ512 207 00

IBAN NO:DE26 5122 0700 1080 0000 01

SWIFT: TCZBDEFF







Gıda Bağışlarınız için





· PİRİNÇ

· TOZ ŞEKER

· UN

· TUZ

· MAKARNA

· NOHUT

· BULGUR (PİLAVLIK)

· MERCİMEK

· BUĞDAY (YARMA)

· ÇAY

· SÜT TOZU

· BEBEK MAMASI

· SIVI YAĞ’ dan oluşan gıda malzemelerine ihtiyaç bulunmaktadır.

HAYDİ FİTRELERİMİZİ AFRİKAYA YOLLAYALIM.

AFRİKA’DAKİ KARDEŞLERİMİZİN SİZLERE İHTİYACI VAR


“Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika’ya”

Dünyanın en fakir kıtası olan Afrika’da 40 milyonun üzerinde insanın kronik açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, her üç Afrikalıdan birinin yetersiz beslendiği, bu yıl Doğu Afrika ülkelerinin son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşadığı, özellikle Somali, Etiyopya, Kenya, Eritre, Tanzanya, Uganda ve Burundi’de de etkisini gösteren bu kuraklığın başta çocuklar olmak üzere binlerce insanın yaşamını tehdit ettiği hepimizce bilinmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun muhtaç insanlara yardım eli uzatmak, çok uzaklarda olsalar da birileri açken tok yatmamak, insanlığın birlik ve dirliği için elimizdeki nimetleri paylaşmak ve mesafeleri hiçe sayarak gönül köprüleri kurmak için bir kampanya başlatmış bulunmaktadır.

Başkanlığımızın Türkiye Diyanet Vakfı ile ortaklaşa başlattığı “Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika’ya” adlı bu kampanya ile Ramazan’ın bereketini kardeşlerimizle paylaşmış, fitrelerimizin en azından bir tanesini bir kişilik iftarın masrafını göndermek suretiyle Afrika’da açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan kardeşlerimize bir lokma ekmek, bir yudum su ikram etmiş olacağız.
Başlatılan uygulama ile bütün operatörlerden AFRIKA yazıp 5601’e gönderilecek olan SMS’ler 5 TL karşılığında olacak, 3 SMS gönderildiğinde bir fitre bir iftar parası verilmiş olacaktır.

Ümit ediyoruz ki fitrelerimiz ve iftarlarımız uzaklarda hayata tutunmaya çalışan canlara ab-ı hayat olacaktır.

BAĞIŞ YÖNTEMLERİMİZ

1. ONLİNE BAĞIŞ
http://www.diyanetvakfi.org.tr/ İnternet Adresine girerek online bağış bölümünden ilgili bağış hesabını seçebilirsiniz.(Bu uygulama 1 Ağustos 2011’den itibaren aktif olacaktır)

2. SMS İLE BAĞIŞ (1 SMS 5 TL.’dir.)
SMS ile Bağışta bulunmak için AFRIKA yaz 5601’e 1 SMS gönder
SMS ile Fitrenizi vermek için AFRIKA yaz 5601’e 2 SMS gönder

3.YADA HAVALE YOLU İLE BAĞIŞ
Hesap numaraları http://www.diyanet.org.tr/  adresindedir...

CEVİZLİ PELTE


MALZEMELER
500 ml su
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı şeker
biraz kıyılmış ceviz

önce su ve şekeri şerbet olarak kaynatıyoruz daha sonra nişastayı bir kapta az bir sulandırarak şerbetin içine karıştırarak ilave ediyoruz. üzeri göz göz olunca atesten alıp servis kaplarımıza boşaltıyoruz....
servis etmeden önce üzerini ceviz ile süsleyebilirsiniz.....
Hafif bir tatlı yaz iftarlarına da çok yakışacaktır....
Bizim buralarda çok sık yapılır....
HERKESE AFİYET OLSUN.....

YEŞİL ZEYTİNLİ SALATA


Malzemeler:

9-10 yaprak marul

1 adet salatalık

1 adet domates

1 adet yeşil soğan

10-15  adet yeşil turşu zeytin

1 çorba kaşığı kapari

bir parça maydanoz

biraz mısır

Sos için;

1 çorba kaşığı nar ekşisi

az sirke

tuz

kuru nane

kuru fesleğen

Salata malzemelerini küçük küçük doğrayarak bir kaba doldurun sos malzemelerinide ayrı bir kapta çırpın ve hepsini karıştırın....
Harika bir iftar salatası oldu...
HERKESE AFİYET OLSUN....





PROFİTEROL

İlk kez profiterol yaptım zor birşey zannederdim hep....
sevgili Müge hanımın tarifi ile çok basitleşti.....
işte o tarif geliyor.......
ama ben çok yoğun çikolata sos sevmediğim için sadece hazır çikolata sostan azıcık sıkmakla yetindim....
sizin zevkinize kalmış artık....
Tarifimi Ramazan Etkinilikleri için http://cafemis.com/   ve http://gelibolu17.blogspot.com/  a gönderiyorum

Malzemeler
Hamuru için;
1,5 Su Bardağı Su

100 Gr. Margarin

1 Su Bardağı Un

5 Adet (Orta Boy) Yumurta

1/2 Çay Kaşığı Tuz

1/2 Çay Kaşığı Şeker

İç Kreması için;

2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt

2 Çay Bardağı Toz Şeker

1 Çay Bardağı Un

2 Tatlı Kaşığı Nişasta

1 Paket Vanilya

2 Yumurta Sarısı

Profiterol Hamurunun Yapılışı;

Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.

Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.

Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.

Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.

Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.

Tepsinizi hafifçe yağlayın.

Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.

Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.

20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.

Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.

Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.

1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin. (Ben yine mikrodalga fırında pişirdim.)

Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.

İç Kremanın Yapılışı;

Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.
NOT 1 : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.

NOT 2 : Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.

NOT 3: Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.

NOT 4: Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.
NOT 5: Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.

TEPSİDE DANA GÜVEÇ

MALZEMELERİ:

• 4 patlıcan

• 4 patates

• 2 adet kuru soğan

• sarımsak -

• 4 adet yeşil biber

• 3 adet kırmızı biber

• 5 adet domates

• 500 gr kuşbaşı et

• salça ,sıvı yağ

• kekik

• karabiber

• tuz

• kırmızı toz biber

YAPILIŞI:

Patates, patlıcan soyulup doğranıp kızartılır. Ben patatesleri actifryda kızartmayı tercih ettim. Kızarttığım patetesleri tepsinin en altına yerleştirilir.. Kuşbaşı et tencerede suyunu çekene kadar pişirilir suyu çekince az yağda soğan ile birlikte sotelenir salçası rendelenmiş 3 adet domates konulur bir miktar daha pişirilir. tepsideki kızartılmış patateslerin üzerine önce halka doğranmış kırmızı biberler yayılır sonra etler tepsiye eşit şekilde dökülür. tuz, karabiber ve kimyon ve 1 çay bardağı suda eritilmiş 1 tatlı kaşığı salça tepsideki malzemelerin üzerine gezdirilir fırında kızarana kadar pişirilir…

Pilav ile servis edilince harika bir lezzet oldu...
HERKESE AFİYET OLSUN....





SAHUR LEZZETLERİ


KIZARMIŞ HELLİM PEYNİRİ

TAVADA TEREYAĞLI YUMURTA


PASTIRMA

İlk sahur özel lezzetler olsun istedim..... bunları hazırlamıştım.....

KİVİLİ GÜLLAÇ VE İLK İFTAR SOFRAMIZ

KİVİLİ GÜLLAÇ

 DOKUZ KİŞİLİK 2011 YILI İLK İFTAR SOFRASI

MENÜ:
Kulak şehriye çorbası
tarhana çorbası(yoğun istek üzerine)
Çiğ köfte
Mevsim Salata
Fırında güveç
Fırın Pilavı
Güllaç

GÜLLAÇ
Malzemeler :
•10 yaprak hazır güllaç
•2.5 litre süt
•2.5 su b.toz şeker
•1 su b.pudra şekeri
•1 su b.hindistan cevizi
•yarım çay b.gülsuyu
yeşil fıstık ve file fındık

Süslemek için:
•kivi
Hazırlanışı :
Tencereye 2.5 litre sütü alın ve ılıtın.Daha sonra üzerine 2.5 su bardağı toz şekeri ilave edin.Üzerine gülsuyu ilave edin.
Yuvarlak bir kaba ilk önce bir kepçe sütten dökün.Daha sonra 1.güllacı parlak kısmı üstte kalacak şekilde tepsiye alın.
Üzerine sütten dökün ve bu şekilde 5 adet güllacı hazırlayın.
Güllacın yarısına gelince üzerine pudra şekerini yarısını,hindistan cevizinin yarısını,yeşil fıstık,file fındık ilave edin.Tekrar kalan 5 adet güllacı aralarına süt dökerek hazırlayın.Kalan pudra şekerini ve hindistan cevizi ialve edin.En üstüne tekrar süt ilave edin.Güllacın üzerine toz yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ila süsleyek servis edin.

Ben güllacı yaparken http://www.oktayustam.com/tarifler/5359-saray_usulu_gullac.html sitesindeki tarifi uyguladım fakat fıstık az kaldığı için ve şekerlemem olmadığından kivi ile süsledim..... çok hafif ve güzel oldu....
Diğer tariflerimde teker teker gelecekler elbette ama bugünün yorgunluğunu önce atmam gerekirdi....
Annem babam erkek kardeşim eşi kız kardeşim ananem dedem halamın torunu ayşegül  iftarda misafirimdi....
ilk iftarda kalabalık bir sofra olsun istedim öyle de oldu....
harikaydı..... darısı diğer iftarlara artık.....
AYRICA BU TARİFİMİ  RAMAZAN ETKİNLİKLERİ İÇİN  CAFEMİS VE GELİBOLU 17 YE GÖNDERİYORUM.....
HERKESE AFİYET OLSUN.....