Ads 468x60px

Pages

BERRA BİRSENE 1 YAŞ PASTASI


Uzun zamandır yazamadım blogda malum kilo vermeye çalışıyorum, yukarıda görüldüğü gibi sadece özel siparişlerde mutfağa girmeye çalışıyorum...
Bu pasta da benim biricik kızım halasının kuzusu Berra Birsenim için yapmıştım.....
KLASİK SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)


Malzemeler
· 4 Adet Yumurta

· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker

· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un

· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su

· 1 Paket Kabartma Tozu

· 1 Paket Vanilya

Pandispanya Yapılışı



· Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.

· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.

· Toz malzemeleri (nişastalı tarifi yapıyorsanız, nişasta ile birlikte) birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)

· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. (Benim fırınım tam 1 saatte pişiriyor ve ben 55 dk. dan önce kapağını kesinlikle açmıyorum, siz fırınınızın performansına göre 45. dakikadan sonra kapağı çok az açarak kontrol edebilirsiniz)





* NOTLAR *

•Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. Yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.

•Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.

•Kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.

•Kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. Eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (Pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) Piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.

•Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.

•Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.

•Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.
 
TARİF HÜNERLİ BAYANLAR SİTESİNDEN.....
 
Bu pandispanya tarifini kullanarak 3 ölçüden hamur oluşturdum ve  fırın tepsisine yağlı kağıt sererek hamuru eşit olarak iki fırın tepsisine döktüm.40 dakika kadar pişirdim ve pişer pişmez sıcakken yağlı kağıttan çıkarttım ve soğumaya bıraktım.

ARA KREMASI İÇİN:

2 lt süt

1 paket çikolatalı puding

1 çorba kaşığı mısır nişastası

3 çorba kaşığı un

1 kaşık tereyağ

1 yumurta

4 çorba kaşığı kakao

250 gr labne peyniri

Labne peyniri hariç tüm malzemeyi tencereye koyup çırparak koyulana kadar karıştırıyoruz ocaktan aldıktan sonra labne peynirinide ilave ederek bir güzel çırpıyoruz.Damla çikolata ile iki kek arasına kremasını sürüyoruz.
En üstüne 200 ml kremayı ısıtıp kanayan kremaya 400 gr çikolata ilave edip erittim. soğumaya bırakıp çırparak pastanın en üzerine dökerek soğumaya bıraktım....
buzdolabında 1 gün bekledikten sonra sertleşen çikolatanın üzerine krem şanti ile 1 yazdım ve sonra en üstüne renkli şekerleme ile çiçekler yaptım...
herkes çok beğendi......

HERKESE AFİYET OLSUN.....

 

4 DEĞERLİ YORUM VAR. SENDE YAZAR MISIN?:

Yildiz dedi ki...

Gülsümcüm
merabalar canım
uzun zaman oldu nasılsın ...
Pastanda çok şık olmuş ben de kutlarım yeğenini nice sağlıklı yaşlarda halasının yaptığı pastalarla büyüsün inşallah.
Hayırlı ve bereketli ramazanlar dilerim......

mintininmutfağı dedi ki...

Hobidünyam woman forum adına;
*http://edacroche.blogspot.com/ * http://papatya68.blogspot.com/
tarafından hazırlanmış olan; hobidünyam yemek etkinliğinin "5."si olan" sahur lezzetleri" etkinliğinin ev sahibeliğini,
20 AĞUSTOS 2010 - 5 EYLÜL 2010
tarihleri arasında mintininmutfagi.blogspot.com adresimde mintinin mutfağı olarak ben yapıyorum ve muhteşem lezzetlerinizle sizleri,kendi mutfağımda ağırlamak istiyorum.

***yapmanız gereken şey dilediğiniz çeşitte lezzetler hazırlayıp,kendi bloğunuzda yayınlamak ve benim bloğuma yorum bırakarak haber vermek olacak.hazır olduğunu bildirdiğiniz tariflerinizi,ben bloğunuza gelip kopyalayıp kendi bloğuma ekleyerek linkinizle birlikte yayınlayacağım.hadi herkes mübarek ayın güzelliğiyle,sahurunda hazırladığı şık tarifleri bana bildirsin.
Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim,ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.davetiyeyi ulaştıramadığım aradaşlarım lütfen şimdiden kusuruma bakmasınlar...

Not: blog sahibi olmayanlar da bu etkinliğe katılabilirler.hazırladığınız sahur tariflerini,resmiyle birlikte isminizi de yazarak (pepito_life@hotmail.com) adresime yollayın,ben de yayınlayayım:)
NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/
adresine başvurabilirler
BİRBİRİNDEN LEZZETLİ TARİFLER YAYINLANMAYA BAŞLADI...TARİFLERİNİZİ BEKLİYORUM...

mintininmutfağı dedi ki...

CANIM ARKADAŞIM.ELLERİNE SAĞLIK.ÇOK SÜSLÜ OLMUŞ

zeliha (umutsepeti) dedi ki...

pasta şahane olmuş,ellerine sağlık.Nice nice mutlu,sağlıklı,güzel günlere..sevgilerr

Yorum Gönder