Ads 468x60px

Pages

RUS ÇAVDAR EKMEĞİ


Malzemeler;
 260 gr Sinangil Rus  Çavdar unu (İçerisinden mayası çıkıyor)
2 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
330 ml.Su
Ve Paket İçeriğindeki Maya

Tüm malzemeyi bir güzel yoğurup yarım saat dinlenmeye bıraktım sonra tekrar yoğurup havasını aldıktan sonra boton kek kalıbına koyup üzerine çizikler attım ve 170 derecede pişirdim....
 HERKESE AFİYET OLSUN.

2 - BAKARA SÛRESİ
Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun sûresi olup 286 âyettir. Adını, 67-73. âyetlerde yer alan “bakara” (sığır) kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
Bismillahirrahmânirrahîm
1. Elif Lâm Mîm.1
2. Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.
3. Onlar gaybe2 inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar.
4. Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar.
5. İşte onlar Rab’lerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır.
Not: Yanında (*) işareti bulunan sureler Medeni (Medine'de inmiş), diğer sureler Mekki (Mekke'de inmiş)tir.
 Kaynak http://www.diyanet.gov.tr/

HAŞHAŞLI TATLI

Kek:
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı haşhaş tohumu
1 paket kabartma tozu

Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar iyice çırpılır.Un hariç diğer malzemeler eklenir ve çırpılır. en son un ve kabartma tozu dökülerek bir miktar daha çırpıldıktan sonra yağlanmış  borcama dökülür ve 170 derecede pişirilir.

Şerbet :
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu
şerbet ılıkken ılık kekin üzerine dökülür...

HERKESE AFİYET OLSUN....

Her güne bir ayet meali yayınlamaya karar verdim.... Hem kendim öğrenmiş hemde sitemi takip edenlere yararlı olmuş olurum diye düşündüm... Diyanet işleri başkanlığının mealini paylaşacağım sizlerle...


KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ
1-el-FÂTİHA

Müddesir sûresinden sonra Mekke'de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur'an'ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü'l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm'ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb'u'l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha'yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah'a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah'tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah'ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur'an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur'an'ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha'da vardır. Zira Fâtiha'da, övgüye, ta'zime ve ibadete lâyık bir tek Allah'ın varlığı, O'nun hakimiyeti, O'ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur. Hicretten önce nazil olmuştur. 7 ayettir.
1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah'ın adıyla.
2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
3. O, rahmândır ve rahîmdir.
4. Ceza gününün mâlikidir.
5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
6. Bize doğru yolu göster.
7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!
 

SEMSEK BÖREĞİ


Malzemeler :
•3 su bardağı  un
•yarım paket  yaşmaya
•1 tatlı kaşığı  tozşeker
•1 tatlı kaşığı tuz
•2 yumurta
•1 fincan su

İç harcı için:
•250 gr lor peyniri
•1 çay b. ceviz
•1 çay b. yeşil zeytin
•1 tutam maydanoz
•taze soğan
•kırmızı biber

Üzeri için:
•yumurta sarısı

Hazırlanışı :
Karıştırma kabına 3 su bardağı unu alın.Unun ortasına yarım paket yaşmayayaı ilave edin.1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz ilave edin.Üzerine 1 adet yumurta ve diğer yumurtanın sadece akını ekleyin.Sarısını üzeri için ayırın.İlk önce mayayı eritin.Daha sonra kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.Hamuru bezelere ayırın.Semsek böreğin iç harcı içi karıştırma kabına lor peynirini alın.
Üzerine ceviz,yeşil zeytin,maydonoz,taze soğan ve kırmızı biber ilave edip tüm malzemeleri karıştırın.Bezelere ayırdığınız hamurları eliniz ile açın.Hamurun içine iç malzemeden koyup kapatın.Üzerie yumurta sarısı sürün.Fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

HERKESE AFİYET OLSUN!


SUSAMLI SELANİK GEVREĞİ


Arkadaşı serra ile buluştukları mutlu anlardan biri:))

SUSAMLI SELANİK GEVREĞİ

Bu tarifi tesadüfen televizyondan yazmıştım ama yabancı bir programdan çeviri idi. çok güzel bir lezzet...
İlk denememde üniversiteye gidecek olan Esmaya nasip oldu başarılar diliyorum...

Malzemeler:
200 gr tereyağ
4 yumurta
bir tutam tuz
200 gr şeker
1 bardak susam
450 gr un
1 paket kabartma tozu

Un hariç tüm malzeme önce karıştırılır sonra yavaş yavaş un ilave edilerek kekten biraz daha katı bir hamur elde edilir..Sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2 cm kalınlığında yayılır... 30 dakika piştikten sonra küçük kareler şeklinde kesilen dilimler ters çevirilir ve tekrar fırınlanır.... böylece 15 dk daha 170 derecede fırınlandıktan sonra kıtır gevreklerimiz hazırlanmış olur....

HERKESE AFİYET OLSUN....

KURU DOMATESLİ POĞAÇA

Şimdiye kadar yediğim ve yaptığım en iyi poğaça bu diyebilirim, tam benim damak tadıma hitap eden tuzlu kuru pasta tadında hem yumuşak aynı zamanda kıtır ama kesinlikle ve kesinlikle tadılması gereken bir tat. Görünüşleri de oldukça şık, özellikle kahvaltı ve çay davetleriniz için hoş bir sunum. Eğer sıcak olarak servis yapma imkanınız varsa içine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz veya ortalarından kesip arasına kaşar peyniri rendesi de koyabilirsiniz.

Malzemeler:

5 Su bardağı un

2 Yumurta akı

125 gr eritilmiş tereyağı

1 Buçuk çay bardağı zeytin yağı

1 Su bardağından 1 parmak az yoğurt

1 Tatlı kaşığı tuz

2 Yemek kaşığı sebzeli çeşni

3 yemek kaşığı elma sirkesi

1 Paket kabartma tozu

1 Çay bardağı doğranmış siyah zeytin

1 Çay bardağı doğranmış yeşil zeytin

Yarım demet dereotu

1 Su bardağı kurutulmuş domates (sıcak suda bekletilmiş ve doğranmış)

Yumurta sarısı (üzeri için)

Hazırlanışı:

Fırınınızı 170 dereceye ısıtın.

Unu eleyerek karıştırma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.

Ortasına yumurta akları, tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozunu ve 3 yemek kaşığı sirkeyi de ekleyip iyice yoğurun.
Doğradığınız zeytinleri, domatesleri ve dereotunu ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar tekrar yoğurun, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz gerekirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Üzerleri kızarıncaya kadar pişirin, poğaçalar kızarınca üzerine dokunduğunuzda yumuşaksa fırının ayarını kısıp biraz daha pişirin.

TARİF:  oktayustayemektarifleri ne aittir.

Bu ara başka sitelerden birşeyler denemeyi çok seviyorum.... umarım tavsiyelerim size faydalı olmuşumdur...
HERKESE AFİYET OLSUN....

KUŞ ÜZÜMLÜ İRMİK TATLISI


Üzümlü İrmik Helvası
Malzemeler
3 su bardağı irmik
2 su bardağı şeker
300 gr margarin
2 su bardağı süt
2,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı fıstık(isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı kuru üzüm

Hazırlanışı

Bir kapta yağı eritelim.Yağımız kızardıktan sonra fıstık kullancaksanız onları atarak kavurun yoksa irmiği ekleyerek orta ateşte kavurmaya devam edelim(yaklaşık 15 dakika.)irmikler pembeleşmeye yakın kuru üzümleri de atın.Diğer taraftan başka bir kapta su ile şekeri kaynatalım. Sütü de ısıtalım. Kavurduğumuz irmiğe şerbeti ardından da sıcak sütü yavaş bir şekilde ilave edelim. Bu aşamada eklediğiniz şerbet sıçrayabilir dikkatli olmanızı öneririm. Tencerenin kapağı yakınınızda olsun ilk sıçramalar geçene kadar kısa bir süre kapağı kapatın. Daha sonra kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar karıştıralım. İstediğimiz kıvama gelince karıştırmayı bırakarak ateşten alıp, kapağını kapatıp demlenmeye bırakalım.
Afiyet olsun.

Tarif Ferahkahvesi ne aittir.

TAVUKLU KARNIYARIK


Tavuklu karnıyarık malzemeleri

■1 kilogram patlıcan
■1 adet tavuk göğsü
■2-3 adet domates
■2-3 adet sivri biber (çarlıston da olabilir)
■1 büyük soğan
■Tuz
■Karabiber
■Nar ekşisi
■Kekik
Tavuklu karnıyarık tarifi

Patlıcanlar alacalı olarak soyulup,tuzlu suda bekletilir.Daha sonra her tarafı zeytinyağa bulanıp fırın tepsisine dizilir. Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında közlenir.İçini hazırlamak için önce tavuk etini keskin bir bıçakla kıyma haline gelene kadar kesiyoruz.(rondayla yapmadım çünkü macunlaşıyor)Tavaya zeytinyağı koyup içine tavuk parçalarını atıp 2 dakika harlı ateşte kavurun,içine yemeklik doğradıgımız soğanları koyup şoyle bir altus ettikten sonra önce tane kekik,nar ekşisi,karabiber ve tuz ilave edip 2dk.daha kavuruyoruz,ardından ince dogranmiş biberleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.Ardından kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmiş domatesleri ilave pişmeye bırakıyoruz.Piştikten sonra önceden közleyip hazırladığımız patlıcanların ortalarını çatal yardimiyla açıp harcını koyuyoruz.Üzerine domatesle süsleyip salçalı su ilave ederek ocakta kapağı kapalı şekilde domatesler pişene kadar orta ateşte
pişirip sıcak olarak servis yapılır.Yaninda pilav ya da marul salatası olabilir. AFİYET OLSUN....


YASSI KADAYIF


HERKESE İYİ BAYRAMLAR.....

Yassı kadayıf hamuru için
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı şeker,1 çay kaşığı tuz

şerbeti için

2 su bardağı su,2 su bardağı şeker,dörtte bir limon suyu
Bulamak için 1 yumurta,kızartmak için sıvıyağ,içine dövülmüş ceviz

YASSI KADAYIF YADA TAŞ KADAYIFIN YAPILIŞI

Bütün hamur malzemeleri karıştırın ve krep hamurunda birazcık katı bir bulamaç elde edin.Ilık bir yerde mayalanana kadar bekleyin.
yapışmadığından emin olduğunuz bir tavaya,ısındıktan sonra mayalanan hamurdan birer yemek kaşığı alıp düzelterek yayınız.kadayıfların sadece bir yüzünü pişirip tavadan alınız.
benim ölçümle 53 tane kadayıf oldu.kadayıfları biraz daha büyük yapabilirsiniz fakat böyle daha şık duruyor.

Pişen taş kadayıflar soğuduktan sonra pişmemiş olan tarafına iri dövülmüş ceviz koyup resimde gördüğünüz gibi ağzına bastırarak kapatınız.

Bir tane yumurtayı iyice çırpın,kadayıfın sadece kapattığınız tarafını yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın.Kızaran kadayıfları önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetin içine atın.İki dakika kadar bekletip çıkarın.takıldığınız yerleri sorabilirsiniz,kolay gelsin…Taş kadayıflarınız hazır afiyet olsun....
Tarif cahidejibeke aittir.....

LORLU BÖREK

LORLU BÖREK
5 Yufka
2 Su bardağı ayran 
2 Yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
Maydanoz
250 lor peyniri

Ayran,yumurta ve sıvıyağ ,tuz çırpılır.Tepsiye ilk yufka serilir.Arasına karışım kaşıkla gezdirilir.Diğer yufkalar 4 'e bölünüp harcın içine sokup çıkarılır. Üzerine dizilir. 3 yufka bu şekilde koyulup ,tam ortasına gelince lor,maydanoz  yayılır. Sonra yine yufkalar 4'e bölünüp harcın üzerini kapatacak şekilde tepsiye serilir.En sonunda tepsinin kenarından taşan kısımlar örtülür.Üzerine kalan sos gezdirilir.1 yumurta sarısı sürülür.Fırına vermeden önce dilimlenir.Ve 180 derece sıcak fırına verilir.

AFİYET OLSUN!!!

KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN.........



NEDEN ''KADİR ''  GECESİ?


Kadir Gecesi hüküm gecesi demektir. Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhi takdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu anlamda Kadir Gecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyle ilgili planların hazırlanmasıdır. (3)
"Kadr" kelimesinde "tazyik" manası da vardır. Buna göre o gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.

Bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyurularak buna işaret edilir. (4)

Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hususunda pekçok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" mealindeki hadis bu hususa işaret etmektedir. (5)
Bu rivayetlerin ışığında, İslâm âlimleri Kadir Gecesinin Ramazan'nın yirmi yedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya edegelmişlerdir.
Bunun için mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.
Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, Kur'ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah'a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.

"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (6)
Bu gecede nasıl dua edelim?
Bunu da Hazret-i Âişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimizden, öğrenelim:
"Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?’
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam "Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin' buyurdu"

PİŞİ

 PİŞİ
MALZEMESİ
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı kabartma tozu
 1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
(ben sinangil domatesli baharatlı un kullandım harika bir lezzet oldu)
1 su bardağı sıvı yağ kızartma için


YAPILIŞI
1- Yumurta, 1/2 çay bardağı sıvı yağ, kabartma tozu, tuzu karıştırdım. Aldığı kadar un ile bir hamur yaptım.
2- Hamuru iyice yoğurarak 1 cm kalınlığında yuvarlak açtım.
3- Çay bardağı ile yuvarlak keserek sıvı yağda kızarttım.



NOT: Hamurun kenarından artan kırıntıları da kızartarak çorba ile servis yapabilirsiniz...
AFİYET OLSUN...

HÜNKAR BEĞEDİ


Malzeme :
•5 patlıcan
•3 çorba k.un
•2 su b.süt
•1 su b.kaşar peynir rendesi
•sıvıyağ
•tuz,karabiber

Üzeri için:


•300 gr.kuzu eti
•1 kase mantar
•1 soğan
•3 diş sarımsak
•2 domates
•2 biber
•1 çorba k.salça
•1 defne yaprağı
•sıvıyağ
•tuz
•su
Hazırlanışı :

Hünkar beğendi için, kuzu etini sıvıyağda kavrulmaya alın. Üzerine doğanmış soğan ve sarımsakları ilave edin. Mantar ve salçasını da ekeldikten sonra bir süre daha kavurun. Daha sonra üzerine yemeği pişirebilecek kadar su verin. Bir süre piştikten sonra içerisine defne yaprağı, doğranmış domates ve biberi de ilave ederek pişrin. Beğendisi için; ilk olarak patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Unu tencereye alın biraz kavrulduktan közlenmiş patlıcanları ince doğrayıp ekleyin. Bir süre eze eze kavurun. Patlıcanlar iyice ezilince üzerine sütü ilave edin ve karıştırmaya devam edin. İyice özleşince içerisine en son kaşar peynirini ekleyerek peynir eriyene kadar karıştırın.Beğendi ve et hazırlanınca, servis tabağına beğendi yayılır. Ortası açılarak et ortasına yerleştirilerek servis yapılır.

AFİYET OLSUN....

TARİF:   OKTAY USTADAN....

TATLI KIZIM VE KARDEŞİ BİRSEN:))


Dayısının kızından kardeşim diye bahsetmeye bayılıyor.... o küçük ben büyüdüm ben ablayım demeside cabası... Aradaki 1 yıl çok fark attırıyor kızıma:))

MİDYE TATLISI

Tarifini  http://kayserimutfagi.blogcu.com/  dan aldim. İlk kez denedim ve çok başarılı bir tarif oldu. Hatta o kadar başarılı ki bayram tatlısı olarak da midye tatlısı yapmayı planladık.... İftara gelen misafirlerimizde bu tatlının lezzetine onay verdiler...
Herkese tavsiye ederim arkadaşlar.....

Ayrıca yorum yazan arkadaşlar arasında denemeyenler en kısa zamanda denemelerini tavsiye ederim.... ama dikkat edin hamuru rulo haline getirip kesdikten sonra elinizde hafifçe açın ve katmanların dağılmaması için cevizi koyduktan sonra dikkatlice kapatın...
çünkü çok narin bir hamur haline geliyor....

birde farklı bir lezzet olması için hamurun içine 2 çorba kaşığı sakızlı muhallebi tozu ekledim.... o damla sakızı kokusu farklı bir hava kattı tatlıya.....

Malzemeler:
1 cay bardagi siviyag
1 cay bardagi süt
½ paket yas maya
1 yumurta
1 tatli kasigi seker
bir tutam tuz
aldigi kadar un



içi için ceviz ve üzerine sürmek icin 1 yemek kasigi tereyagi
hamuru acmak icin nisasta
Serbeti icin 3 su bardagi su, 3 su bardagi seker

Hazırlanışı:
Öncelikle serbeti hazirlayin ve soğumaya bırakin. Hamur icin siviyag, süt, seker maya tuz ve yumurtayi bir kaba alin ve elinizle iyice karistirdiktan sonra unu ekleyin. Yumusak ele yapismayan bir hamur elde edin.
Hamuru 20 dakika dinlendirdikten sonra 6 bezeye bölün, nisasta yardimiyla her birini yemek tabagi büyüklügünde acin ve üst üste koyun. Sonra hepsini birlikte yaklasik 50 cm büyüklügünde acin, sikica rulo yapin ve 1 cm kalinliginda kesin. Her bir parcayi elinizle bastirarak acin ve icine ceviz koyduktan sonra ikiye katlayin üzerlerine eritilmis tereyagi sürün ve önceden isitilmis 180 derece firinda kizarana kadar pisirin. Sicak tatlinin üzerine soguk serbeti dökün. ..

AFİYET OLSUN.....