İlk kez profiterol yaptım zor birşey zannederdim hep....
sevgili Müge hanımın tarifi ile çok basitleşti.....
işte o tarif geliyor.......
ama ben çok yoğun çikolata sos sevmediğim için sadece hazır çikolata sostan azıcık sıkmakla yetindim....
sizin zevkinize kalmış artık....
Tarifimi Ramazan Etkinilikleri için http://cafemis.com/ ve http://gelibolu17.blogspot.com/ a gönderiyorum
Malzemeler
Hamuru için;
1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;
2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya
2 Yumurta Sarısı
Profiterol Hamurunun Yapılışı;
Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
Tepsinizi hafifçe yağlayın.
Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin. (Ben yine mikrodalga fırında pişirdim.)
Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.
İç Kremanın Yapılışı;
Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.
NOT 1 : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.
NOT 2 : Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.
NOT 3: Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.
NOT 4: Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.
NOT 5: Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.
KAYNAK: hunerlibayanlar.blogspot.com
5 DEĞERLİ YORUM VAR. SENDE YAZAR MISIN?:
Teşekkür ederim,ellerine sağlık,bu güzel tarifin 26.sırada yayında,hayırlı ramazanlar,bol bereketli sofraların olsun,sevgiler
Canım merhaba ellerine sağlık,çok teşekkürler bu güzel tarifin için :)şimdi yayında,gene beklerim,selamlar sevgiler :)Gelibolu17
bende sizi izlemeye alacaktım fakat izleme kısmı bir türlü açılamadı nedense:(((
bu tatlıyı çok severim ellerine sağlık mügenin bu tarifini bende denemiştim ailecek beğenmiştik ellerine sağlık canım mutlu bir hafta dilerim
sevgilerimle
Ellerine saglik, profiterole bayilirim. Ama nedense yapmaya hep üsenirim :)
merhabalar...ellerine sağlık bayıldım.Fakatşben bütün tiyoları verdiğinize inan mıyorum:D Eönemli şeği...Yani severek yapılması gerektiğini unuttunuz.SAYGILAR
Yorum Gönder